Найцікавіші факти про равликів

Найцікавіші факти про равликів

Брюхоногий молюск із зовнішньою раковиною, а в народі просто равлик, дуже дивна істота. З’явившись на планеті приблизно 600 млн років тому, вони можуть вважатися одними з найдавніших людей. Все частіше вони стають мешканцями домашніх акваріумів, а деякі з них можуть стати улюбленими домашніми вихованцями, про те що їдять равлики в домашніх умовах читайте за посиланням https://kultura.poltava.ua/shho-їdyat-ravliki-v-domashnix-umovax/. Познайомимося ближче з цими молюсками, представивши вашій увазі найцікавіші факти про равликів.

  1. Доказ еволюції

Пристосованість равликів до будь-яких умов середовища виступає яскравим доказом теорії, висунутої в XIX столітті Чарльзом Дарвіном.

У ході еволюції вони виробили особливі форми поведінки, що допомагають їм виживати серед численних природних ворогів.

У природних умовах живуть равлики приблизно до 15 років, а в домашніх умовах за хорошого догляду деякі види доживають до 18–20 років.

  1. Класифікація

Вони відносяться до великого класу раковинних молюсків. Раковина виступає засобом захисту, в який у момент небезпеки повністю втягуються голова, нога та тулуб за допомогою особливого сильного м’яза.

  1. Розумні істоти

Повільні створіння далеко не дурні. Як показали дослідження, вони можуть приймати самостійні рішення, ґрунтуючись на своєму життєвому досвіді.

Що цікаво, набуті форми поведінки закріплюються у наступних поколіннях. Сам же мозок (скупчення гангліїв) цих істот поділено на п’ять секторів, і доведено, що равлики здатні до мислення.

  1. Впадають у сплячку

Якщо різко змінюється місце існування, вони легко пристосовуються до нових умов. При зниженні температури вони впадають у анабіоз. Прості садові равлики можуть у такому стані сонливості пережити зниження температури до -120°C.

  1. Гермафродити

Багато видів – гермафродити. Тобто особини не поділяються за статевими ознаками, і тому для отримання потомства і продовження роду не потребують партнера.

За один раз відкладається близько 85 яєць. Період розвитку становить 1 місяць, після якого з’являються дитинчата.

А про найнезвичайніші морські молюски ви зможете прочитати на нашому сайті TopCafe.su.

  1. Раковина

У всіх видів раковина закручена за годинниковою стрілкою, а ось забарвлення залежить від довкілля. Міцність «житла» молюска залежить від отримуваного кальцію, що міститься в продуктах харчування равлика.

А ось найкрасивіші раковини у тигрового равлика, який і отримав видове найменування через незвичайне забарвлення.

Найцікавіші факти про равликів

  1. Факти про зуби

У равликів налічується 25 тис. зубів, а розташовані не рядами, а вигляді своєрідної терки. Така кількість потрібна, щоб перетирати їжу. У американського садового равлика 135 рядів, у кожному з яких по 105 зубів.

  1. Вгамування спраги

Вони легко поглинають природну вологу, збираючи краплі роси з трави, можуть пити воду із водойм. Коли пити хочеться дуже сильно, равлик поглинає вологу всією поверхнею свого тіла.

  1. Повільні та сліпі

У них дуже поганий зір. Вони лише навчилися відрізняти день від ночі, але в процесі життєдіяльності цього цілком достатньо. Розвинений дотик дозволяє відчувати їжу, яка знаходиться від неї на відстані 2 метри.

  1. Безшумні

Практично у всіх видів немає слуху, так що вони нічого не чують, та й самі не виробляють жодних звуків. Між собою особини спілкуються дотиком, що дуже романтично.

Але все у природі компенсується, тому вони наділені органами рівноваги та хімічними почуттями.

  1. Особливий календар

За східним календарем 2012 року був роком Дракона, а ось жителі Казахстану зустрічали рік Равлика. Особливий календар у казахів склався під впливом давніх міфів та легенд. Так у 12-річний цикл потрапила і повільна істота з раковиною на тілі.

  1. Найповільніші

А тепер дізнаємося, хто швидше черепаха чи равлик. Отже, головоногі молюски пересуваються скорочуючи м’язи, а ось черепахи, як то кажуть, на своїх чотирьох.

За хвилину равлики долають відстань 8 см, а черепахи за годину можуть «пробігти» від 4 до 7 км. Так що, равлик рекордсмен світу за повільністю, а швидкість равлика 1,5 мм за секунду.

  1. Вироби

У мистецтві набуло поширення виготовлення з паперу об’ємних композицій із закрученого паперу. Так званий квіллінг широко використовують у дитячих садках. В об’ємних картинках, які роблять діти, присутні смішні та незвичайні равлики.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *