Лилейники – квіти для ледачого садівника

Сучасні сорти лілійників (лат. Hemerocallis) зовсім не ті, що були. Селекціонери намагалися зробити їх більш виразними, рясно і тривало цвітуть. У середньому терміни цвітіння лілійників припадають на кінець червня – початок серпня, проте є сорти, що зацвітають раніше або квітучі з серпня до середини осені. Особливо цікаві сорти знайдете тут https://akiba.com.ua, які квітуть хвилями в кілька періодів. Кожна окрема квітка живе всього 1-2 дні, після чого розпускаються нові.

Хто знайомий з лилейниками, знає: це абсолютно безпроблемне квіти, практично не вимагають догляду. Саме тому їх так любили висаджувати поруч зі школами, дитсадками, лікарнями. Рослини настільки надокучили, що навіть навіюють нудьгу. Однак адже ростуть без догляду багато-багато років! Але якщо вибирати серед сучасних сортів, ви отримаєте яскраву, неймовірно красиву клумбу.

Лилейники – квіти для ледачого садівника

Лілейники люблять багато світла, тіні вони припиняють цвітіння (сучасні сорти можуть цвісти в півтіні). Швидко розростаються навіть без поливу. І вже через 5-7 років буде потрібно ваше втручання: густі посадки потрібно прорідити, кущі поділити і розсадити. Інакше цвітіння стане мізерним, а з часом і зовсім може припинитися.

Щоб лілейники постали у всій своїй красі, все-таки їх потрібно помірно поливати. Позитивно позначається підживлення 2-3 рази за сезон комплексними добривами. Дуже корисно вносити в посадкові ямки органічні добрива, що дає хороший стимул для рясного цвітіння. При внесення органіки підгодівлі в перший рік не потрібні.

Лілейники будуть рости на будь-яких грунтах, але важливо, щоб не застоювалася вода, і була хороша повітропроникність. Неприпустимо близьке залягання ґрунтових вод. Дуже корисні будуть розпушування грунту або мульчування.

Лилейники – квіти для ледачого садівника

Краще всього висаджувати лілейники навесні, причому зацвітають рослини в тому ж сезоні. Саджанці після посадки поливають, а листя зрізають на третину, щоб зменшити випаровування вологи рослинами і прискорити їх приживлюваність. Поливати необхідно обов’язково, поки рослини не приймуться і не підуть у ріст. Надалі посадка може задовольнятися природними опадами. При тривалій засусі поливи потрібно відновити.

Розмножують лілейники діленням куща і пролиферами – такими маленькими зачатками молодих рослин, які з’являються на кінчиках квітконосів після відцвітання.

Пролиферы обережно відокремлюють і ставлять у воду до появи корінців, а потім висаджують у горщики і дорощують в кімнатних умовах до наступної весни. Часто пролиферы і самі вкорінюються, якщо квітконоси прогинаються і торкаються землі. Тоді їх можна відокремлювати і пересаджувати на нове місце.

Дуже рідко лилиейники вирощують з насіння, посів проводять в кінці лютого з обов’язковим досвечиванием. Насіння відразу садять по одному в окремі стаканчики, і поступово збільшують ємність, перевалюючись рослини в більш просторі горщики. Підживлення прискорять зростання, періодичність – раз на два тижні. В кінці травня висаджують в грунт, коли вже не буде приморозків.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *